Sådan stryger du til tops med SEO-tekster
Brødtekst her. Har du nogensinde tænkt, at det ville være rart at blive nummer 6? Eller nummer 10? Nej vel? Alle vil være nummer 1 – uanset om der er tale om køen i den lokale Fakta, en ”hvem kan spise mest”-konkurrence eller Tour de France. Samme kapløb finder sted i Googles organiske søgeresultater, og drømmer du om at stryge til tops, er SEO optimerede tekster helt essentielle at have styr på.
Men hvad er SEO-tekster? Hvordan skriver du SEO-tekster? Og hvorfor har SEO tekst så stor betydning på din hjemmesides placering i Googles søgeresultater? Det kan du blive meget klogere på i dette blogindlæg.
Hvad er SEO?
Når du søger på Google, er rækken af de søgeresultater, du bliver præsenteret for, alt andet end tilfældig. Det første, Google viser for dig, er naturligvis de betalte annoncer. Google tjener størstedelen af sine penge på betalt annoncering, og derfor er de øverste og bedste pladser i søgeresultatet også reserveret til disse. Under disse annoncer finder du de organiske søgeresultater – og her er der rift om de øverste placeringer. Størstedelen af alle klik falder på de første 3-5 resultater – og kun et fåtal klikker sig videre til næste side. Vil du findes i Googles organiske søgeresultater, bør søgemaskineoptimering derfor være en vigtig del af din marketingstrategi.
SEO, også kendt som søgemaskineoptimering, er arbejdet med at optimere hjemmesider, så de lever op til Googles krav. Google har et hav af algoritmer, som hver især går ind og vurdere en hjemmeside på alt lige fra brugervenlighed og indhold, til om den kan tilpasse sig forskellige enheder. Hvad de helt præcist kigger efter, er en af Googles mest velbevarede hemmeligheder. Vi ved dog, at gode SEO-tekster især er en af de ting, Google vægter højt.
Ud over SEO-tekster er sådan noget som brugervenlighed, sidetitler og meta-beskrivelser, hastighed og linkbuilding også en vigtig del af det samlede SEO-arbejde. Alle disse faktorer og mange flere til, er alle med til at optimere din hjemmeside – og jo mere en side er optimeret, desto større sandsynlighed er der for, at Google vil placere den højere i søgeresultaterne.
Første trin - Søgeordanalyse
At få førstepladsen på podiet er som oftest noget, der kræver en del træning, forberedelse og overvejelse. Når det kommer til SEO-tekster drejer det sig godt nok ikke om, hvem der kan løbe stærkest, hvem der er den bedste cykelrytter, eller om man er heldig at stille sig i den rigtige kø i Fakta. Her handler det i stedet om at finde de rigtige søgeord. Kun med disse er du med i kampen om førstepladsen.
Tag et øjeblik til at overveje dette: Du er en forbruger, og du er på udkig efter en maler. Hvad søger du så efter på Google? Her er svaret højst sandsynligt maler. Er det endnu mere specifikt, kan det være, at du skriver maler i Fredericia. For en malervirksomhed er det derfor vigtigt at vælge eksempelvis ord som maler, malerarbejde, maler Fredericia og lignende. Det samme gør sig gældende med alle andre hjemmesider og webshops. Søgeord er altså de ord, som forbrugere kunne finde på at skrive på Google, når de er på jagt efter en vare, ydelse eller service. Dine søgeord skal bruges flere forskellige steder på din hjemmeside – men især også i SEO-tekster. Søgeord er nemlig det, der er med til at adskille SEO optimerede tekster fra helt almindelig tekstforfatning.
Andet trin – skriv en tekst, der inspirerer og fastholder
Har du først fundet dine søgeord, kan du komme i gang med selve tekstforfatningsarbejdet. En SEO-tekst og en almindelig tekst på en hjemmeside skal i bund og grund indeholde det samme – informationer om produktet eller ydelserne, inspiration og opfordring til at gøre noget, er nogle af de typiske ingredienser i en hjemmesidetekst såvel som i en SEO tekst. Den eneste forskel er, at dit søgeord skal fremstå i teksten flere gange.
Når du skriver en tekst, skal den selvfølgelig være relevant og så skal den appellere til dine potentielle kunder. Ejer du eksempelvis en webshop, der sælger tøj, kan dine tekster fungere som en virtuel butikssælger, der kommer med gode råd til styling, og tilbyder du forskellige rådgivningsløsninger, kan dine tekster komme med en kort indføring i dine forskellige ydelser. Når det kommer til SEO-optimering er det dog endnu mere vigtigt, at du får produceret nogle tekster, der inspirerer og ikke mindst fastholder. Google er så smart, at søgemaskinen kan registrere, hvor lang tid besøgende er på siden – og jo længere tid, de er der, desto mere bliver siden belønnet af Google.
Dit indhold skal derfor være relevant, fyldestgørende og give masser af værdi til dine læsere. Det kan være en guide til at bruge et produkt, spændende informationer, forslag til anvendelse og meget, meget mere. Det vigtigste er, at det er spændende og informativt, hvorfor der er større sandsynlighed for, at læseren bliver længere på siden.
Tredje trin – har du nævnt søgeordet for meget? Eller for lidt?
Søgeord, eller keywords som de også ofte bliver kaldt, er altså alfa og omega i dine SEO-tekster. Men hvor mange gange skal søgeordet nævnes? Kan det nævnes for meget eller for lidt? Der foreligger ikke nogen klare regler for dette, men heldigvis er der en række tommelfingerregler, der er gode at rette sig efter.
Der er sket meget med Google i løbet af de sidste år, og Google bliver klogere og klogere. Hvor et søgeord næsten ikke kunne stå for mange gange for nogle år siden, ser det meget anderledes ud i dag. I dag er der nemlig langt større fokus på, at SEO-tekster er letlæselige, og at de er relevante. At proppe en SEO tekst med et søgeord er derfor ikke længere nødvendigt – i stedet skal søgeordet nævnes der i din SEO tekst, hvor det giver mening, og uden at det går ud over den samlede betydning. Vil du have en chance for at komme til tops i de organiske søgeresultater, skal du altså ikke fylde 1/3 af din SEO tekst med dit søgeord. Nævnes det for mange gange, ser Google det som irrelevant indhold og straffer siden – så keyword stuffing er et no-go i dine SEO-tekster!
Så hvor mange gange skal dit søgeord nævnes i din SEO tekst? Der findes ikke et endegyldigt svar på dette, men du går aldrig galt i byen ved at have det nævnt 2-4% i en tekst. Har du skrevet en SEO tekst på 500 ord, svarer det til, at det skal nævnes en 14-17 gange.
Fjerde trin – har du skrevet søgeordene de rigtige steder?
Når du skal inkorporere dine søgeord i SEO optimerede tekster, er det vigtigt, at de bliver nævnt de rigtige steder. Har du en SEO tekst på 500 ord, nytter det med andre ord ikke at nævne dit søgeord 17 gange i træk allerøverst i teksten.
Først og fremmest skal dit søgeord altid være i overskriften i dine SEO-tekster – og gerne som det allerførste ord. På den måde kan Google hurtig klarlægge, hvad din SEO tekst handler om, når søgemaskinen crawler din hjemmeside. Derudover er det også en rigtig god ide at skrive søgeordet i underoverskrifter i teksten. Vil du vide mere om at skrive overskrifter, kan du med fordel læse vores blogindlæg om, hvordan du skriver den gode overskrift. Dernæst skal søgeordet spredes ud i resten af din brødtekst. Jo før du nævner det i dine SEO-tekster, jo bedre, så sørg endelig for at inkludere dit søgeord så hurtigt i indledningen af din tekst som muligt.
Dit søgeord skal ikke kun forekomme i dine SEO-tekster. Skriv det også gerne i sidens sidetitel og metabeskrivelse, i billedets titler og ALT-tekster. Alt dette er nemlig med til at gøre det nemmere for Google at indeksere din side, og dermed er der større sandsynlighed for, at søgemaskinen vælger at vise netop din hjemmeside ved relevante søgninger.
Skal vi hjælpe dig med SEO-tekster?
At skrive knivskarpe SEO-tekster, der ikke kun giver værdi til dine potentielle kunder, men samtidig gør Google glad, kan være en udfordring. At skrive en tekst på 500 ord kan hurtig tage måske 2-3 timer, og det er ofte tid, der kunne være brugt på noget andet i virksomheden. Og her kommer vi ind i billedet.
Hos Skribenterne sidder vi et team af professionelle tekstforfattere, der har specialiseret sig i at skrive SEO-tekster til enhver branche. Vi sørger for at levere tekster, der er relevante og matcher din målgruppe – og så er hver SEO tekst selvfølgelig udarbejdet ud fra alle ovenstående trin, så du er sikker på at få en SEO tekst, der sidder lige i skabet.